Chmiel i jego zastosowanie w piwie

Chmiel i jego zastosowanie w piwie

Piwo u początku swojego istnienia wcale nie było produkowane z pomocą chmielu. Dopiero mieszkańcy wybrzeży Morza Kaspijskiego i Czarnego zaczęli dodawać chmiel do piwa, by polepszyć jego smak oraz trwałość. Obecnie więc piwo jest produkowane z wody, słodu, szyszek chmielowych oraz drożdży. Słód pochodzi z wysuszonych kiełków zbożowych, a drożdże w procesie fermentacji przyczyniają się do wytworzenia alkoholu etylowego. W piwie jego zawartość sięga zazwyczaj od 3-7%. Istnieją jednak również piwa o 12% vol. Kosztują one nawet kilkanaście złotych.
Chmiel nie jest więc podstawowym składnikiem piwa. Bez niego również jest możliwa jego produkcja, jednak może ono nieco stracić na właściwościach. Nie należy zapominać, że piwo ma znaczący wpływ na nasz organizm i nie zaleca się spożywania go w nadmiernych ilościach. Jednak potrafi również wykazywać ono działanie uspokajające, nasenne, bakteriobójcze, pobudzające trawienie i łaknienie, a także moczopędne. Udowodniono również, że alkohol ten obniża ciśnienie krwi. Jego spożywanie w rozsądnych ilościach może chronić przed niektórymi chorobami i poprawiać samopoczucie. 

Komentarze (0)
Dodaj Swój komentarz
Twoja ocena ogólna: